Precancel Danzig of toch niet?

Bij de filatelistenvereniging Duitsland werd gevraagd eens een stukje te schrijven over de Duitse precancels. Niemand wist dat dit bestond. Daar er op onze site bij de landen info een “precancel” van Danzig staat afgebeeld reageerde Ton Hulkenberg enigszins verbaasd. Hij heeft direct gekeken en onderstaande reactie gegeven.


Geachte studiegroep,

Vandaag werd ik geattendeerd op het bestaan van precancels uit de Freie Stadt Danzig. Ik heb ze in jullie website opgezocht.
Helaas moet ik jullie zeggen dat dit geen precancels zijn. De getoonde afstempelingen zijn zogenaamde kurkstempels. Als gevolg van veel voorkomende diefstal van pakketkaarten bij de post werd besloten om zegels vanaf een waarde van 1 mark voor verzamelaars en handel onaantrekkelijk te maken. In het begin deed men dit met inktkruizen of een ponstang.

Daar dit veel werk was besloot men kurkstempels te hanteren. De inkt- en kurkvernietiging waren na het opplakken aan te brengen. De zegels waren niet meer te stempelen. Een dagtekenstempel moest naast de zegels op de kaart worden gezet. Wat het gebruik van de ponstang betreft waren de zegels voor het opplakken te ponsen zodat niet de kaart geponst hoefde te worden. Zegels met een ponsgat diende op de normale wijze gestempeld te worden.

Er zijn 3 kantoren bekend waar zegels van een ponsgat zijn voorzien. Inktkruizen komen bij ruim 50 kantoren voor en van de kurkstempels zijn ca. 100 verschillende bekend.
Uiteraard komen deze vernietigingsvormen alleen op pakketkaarten voor niet op andere poststukken.
Het is een interessant verzamelgebied en kan alleen verzameld worden op geheel stuk.
Met precancels heeft dit alles niets te maken.

Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,
Ton Hulkenberg© Studiegroep voorafstempelingen 2021

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: