Gekleurde stempeltypes

Gekleurde stempeltypes

 Zelf heb ik niet een favoriete precancel, maar wel een bepaald soort precancels. Het zijn de gekleurde stempeltypes. In de General Order nr. 366, Section 6, effectief vanaf 16 september 1913, staat in punt 3 a: “The name of the post office and State, and two parallel heavy black lines, one above and below such name, shall be printed across the face of each stamp”

gekleurde_precancels_2
gekleurde_precancels_3
Jackson-Mich_met_gekleurde_inkt

De afstempeling diende dus in zwarte inkt te gebeuren. Afwijking van deze regel werd niet getolereerd. Toch komen er gekleurde afdrukken voor. Dat komt door o.a. het niet goed schoonmaken van de drukmachines van gekleurde inkt voor ander drukwerk voordat men postzegels ging bedrukken. Door onverschilligheid van de drukker en zo zijn er nog wellicht een aantal redenen.

In 1940 wordt door de Third Assistant Postmaster General, Ramsey S. Black, werkzaam in Washington, in het postaal bulletin nogmaals melding gemaakt van een aantal onregelmatigheden bij het gebruik van precancels. Een van de meldingen is: “other than black ink is used” (ander dan zwarte inkt wordt gebruikt). Hij vraagt om overtredingen te melden. 

De gekleurde inkt werd gebruikt om de afdrukken duidelijker te maken, denk hierbij aan de Black Hardings met de rode, groene en blauwe inkt. Daarnaast zie je veel modernere zegels met rode en blauwe inkt. Officieel is het (nog steeds) niet toegestaan een andere kleur dan zwart als afdruk te gebruiken. De enige geaccepteerde gekleurde precancels zijn de 4 verschillende (groene) afdrukken op de Kerstzegel uit 1969. De plaatsen die deze zegel uitgegeven hebben zijn: Atlanta, Baltimore, Memphis en New Haven.

4 Kerstzegels

Persoonlijk vind ik ze erg mooi en maken ze elke verzameling ‘gekleurder’.

Mike Molle

%d bloggers liken dit: