Merkwaardige precancels of -stukken: Reichstag                   Mon Römer †

Ik heb al enkele malen oproepen gelanceerd voor het insturen van merkwaardige precancels of -stukken. Johan van Wichen heeft gereageerd met onderstaand kruisbandje, verzonden vanuit de USA naar:
WENDELIN THOMAS ZIMMER 15 REICHSTAG BERLIN GERMANY.

Merkwaardige préozegels of -stukken - afbeelding 1

Het Rijksdaggebouw is het huidige Duitse parlementsgebouw in Berlijn. Tot 1933 zetelde er de Reichstag, de voorganger van het huidige parlement. Het gebouw werd in 1894 voltooid en heeft de teloorgang van zowel het keizerrijk aan het einde van de 19° en het begin van de 20° eeuw meegemaakt, evenals de Weimarrepubliek en het Derde Rijk.

Het gebouw werd door een brand in 1933 zwaar beschadigd (zie afbeelding hiernaast). Deze brand was (hoogst waarschijnlijk) aangestoken, maar historici discussiëren tot vandaag nog altijd over de vraag wie de schuldige was. Naar alle waarschijnlijkheid was het de Nederlandse communist en anarchist Marinus van der Lubbe die de brand had aangestoken. Hij is hiervoor later dan ook terechtgesteld. De ironie van deze daad, die in wezen anarchistisch was, is dat als reactie op de brand de noodtoestand uitgeroepen kon worden waarmee de partij van Hitler de macht kon overnemen.Het gebouw werd enigszins hersteld na de brand en er werden de eerstvolgende jaren propagandafilms vertoond. In de loop van de oorlog werd de kraamafdeling van de nabijgelegen “Charité” naar de Rijksdag verplaatst, wat tot gevolg had, dat er enkele honderden geboorteaktes bestaan met de vermelding : geboorteplaats “Berlin-Reichstagsgebäude” .

Tijdens de Koude Oorlog werd het zwaar beschadigde gebouw opnieuw gerestaureerd en gemoderniseerd. In 1971 kreeg het de functie van Duits Historisch Instituut toebedeeld. Na de hereniging van Duitsland werd het terug gebruikt voor het parlement. De beroemde Engelse architect Sir Norman Foster heeft het gebouw aangepast door het plaatsen van een transparante koepel op het midden van het dak (absoluut een bezoek waard !!!).

Terug naar het kruisbandje : Het probleem met préo-stukken is dat ze moeilijk te dateren zijn tenzij ze extra stempels bezitten. Johan heeft toch een poging gewaagd :

Het tarief voor Third-Class, Regular, Bulk/Quanty-Dicount was 1c. van 1928 tot 1952. De zegel is wel van 1923, maar de precancel (Old Style) werd voor het eerst in 1924 uitgevoerd. Een nieuwer type (Standard) op dezelfde zegel volgde in 1927. Daarom schat hij dat het bandje verzonden werd tussen 1924 en 1928.     

 Bedankt Johan en hopelijk volgen andere leden jouw voorbeeld.

%d bloggers liken dit: