Bandje DÖAV

Oostenrijk : Bandje DÖAV met bijfrankering                             Mon Römer †

In het maandblad van januari van 2011 van de Studiekring Filatelie Antwerpen stond een artikel : “Oostenrijk : Stationsbrievenbussen 1899-1967 “ van Karel Langenaken; als sinds lang Oostenrijk-verzamelaar en gelegenheidspublicist. Bij het lezen van zijn artikel viel mij onmiddellijk onderstaand krantenbandje op : een voorafstempeling met een bijfrankering op een stuk met als bestemming Courtrai (momenteel Kortrijk) in België, ontwaard met een treinstempel WIEN-PASSAU.

Krantebandje_met_bijfrankering

Omdat ik een leek ben op het vlak van préo’s van “Oostenrijk” heb ik Karel Langenaken en voorzitter Frans Pouwel gevraagd enige duiding te geven bij dit prachtstuk. Hieronder volgt de uitleg :

Sedert 1 januari 1900 bedroeg het drukwerkport voor binnenlandse zendingen, inclusief Duitsland, 3 Heller voor stukken tot 50 gram. Voor drukwerk naar het overige buitenland was het tarief 5 Heller per begonnen schijf van 50 gram. 

Begin 1914 waren er problemen bij de verzending van de Mitteilungen. In plaats van 2 zendingen per maand was er maar één zending voor januari en februari gezamenlijk. Ook voor maart werd er maar één aflevering verzonden, maar wel een zwaardere dan gebruikelijk. Deze verzending vereiste dan ook een 5 Heller frankering (in plaats van de gebruikelijke 3 Heller).

De passé code (804-191) wijst op een buitenlandse bestemming, namelijk de eerste 3 getallen beginnen met een 8. Een buitenlandse frankering vereiste 10 Heller porto, zodat er nog 5 Heller bijgeplakt moest worden. Deze bijfrankering is later in de trein ontwaard.

%d bloggers liken dit: