Hawaii en haar precancels                                          Mike Molle

In nr. 97, dd. 15 januari 1937, van de Precancel Bee, geschreven door R.H. Pratt, kwam ik ’n aardig artikel tegen over de precancels van Hawaii. Persoonlijk vind ik die erg interressant, u wellicht ook ? 


1. Honolulu

De stad en county van Honolulu is uniek in bepaalde opzichten; dit geldt tevens voor haar precancels. Om te beginnen, Honolulu is verreweg de grootste stad ter wereld. Alhoewel als je het strikt bekijkt, het is slechts een klein stukje van de zuidoosthoek van het eiland Oahu die tot deze ‘wereldstad’ behoort. Maar officieel zijn de stadsgrenzen het gehele eiland van 598 vierkante mijl. Tevens is hieraan toegevoegd een aantal kleinere eilandjes, die over een afstand van meer dan 1.000 mijl westwaarts richting Midway liggen. Een enorm gebied, waarvan veel ‘onder’ water ligt. Het hoofdpostkantoor, is de enige die precancels uitgeeft en gebruikt, bevindt zich in de ‘Federal Building’ in het centrum van de stad. Er bevinden zich nog ruim ’n dozijn bijkantoren in de stad en op ’n militaire basis. Een daarvan is ‘the Schofield Barracks Station’, die zo’n 25 mijl van het hoofdkantoor ligt. Er zijn nog 12 andere postkantoren op het eiland Oahu, maar dit zijn geen bijkantoren; alhoewel ze binnen de stadsgrenzen liggen.

Er zijn zo’n 50 permit-holders (opm.MM: mensen/bedrijven die toestemming hebben om precancels te versturen). De meeste van hen gebruiken de lagere frankeerwaardes en een aantal gebruikt de geprecancelde enveloppen. De meeste precancels boven de 10 cent worden door het postkantoor gebruikt om pakketjes te versturen. Voor locale verzamelaars is het dan ook moeilijk om aan deze waardes te komen. In de meeste steden leven de permit-holders in of dichtbij die stad. Een aantal permit-holders op Honolulu leeft soms wel 1.000 mijl ver weg. De reden hiervoor is interessant. Praktisch alle post komt aan in Honolulu en wordt daar verder gedistribueerd. Alle postkantoren in het oosten en zuiden van het eiland Hawaii, liggen binnen de 2e postale zone vanaf Honolulu. De pakketjes van het ‘vaste’ land worden verscheept naar scheepsagenten, die ze uit de vrachtschepen halen en naar het postkantoor brengen. Er is meestal tijd genoeg tussen de aankomst van de vrachtschepen, voordat de post verder wordt verscheept op kleinere bootjes, die tussen de eilanden varen. Ik heb gehoord dat er bedrijven zijn die voor $ 10.000 per jaar aan precancels van Honolulu gebruiken.

Het eerste type precancel die Honolulu gebruikte, was een electro, die 100 postzegels in 1 keer kon bedrukken. Het gebruik van deze stempel begon in 1908 en wordt nog steeds (1937) gebruikt. Gebogen ’bars’ op positie 1 en 91 zorgde voor 2 plaatbreuken per vel van 100 stuks. Er komen erg weinig kopstaande afdrukken voor en ik heb nog nooit een dubbele afdruk gezien, alhoewel die wel bestaan.

Type 2, 3 en 4 zijn handstempels die een afdruk maken van 25 zegels per keer. De eerste 2 zijn rubber handstempels en de laatste is een metalen handstempel. Type 2 is gebruikt op slechts 1 postzegel; van de 1908 serie en gebruikt t/m de serie van 1926. Type 2 werd vervangen door type 3 voor een periode van 4 jaar en die op haart beurt weer vervangen werd door type 4; het gebruik van dit type duurde tot oktober 1932. Het postkantoor moedigde het gebruik van precancels (type 1) zoveel mogelijk aan. De 3 andere types (2,3 en 4) handstempels werden slechts gebruikt, als de bevoorrading van type 1 uitgeput raakte, zoals met Kerst of in andere ‘noodgevallen’. Slechts weinig commemoratives (opm.MM: postzegels die niet tot langlopende series toehoren, ook wel gelegenheidspostzegels genoemd) zijn door het postkantoor van Honolulu van een precancel voorzien. Die enkele die toch van precancel voorzien zijn, zijn per ongeluk gebeurd en gaat het slechts om enkele vellen postzegels. Uitzonderingen hierop vormen de zegels van Capt. Cook (Scott nr. 220) en de Bicentennials (Scott nr. 704 t/m 715), maar ook deze zegels zijn niet veel gebruikt. Gedurende het jaar dat de Bicentennials in gebruik werden genomen, had het postkantoor een enorme voorraad precancels; er verscheen geen enkele Bicentennials voor eind juli van dat jaar. De uitgifte van ½ cent is niet met precancel voorzien; al enkele jaren werd deze waarde niet meer gebuikt. De 8 cent Bicentennial werd met type 2 van een precancel voorzien en gebruikt tijdens de drukke Kerstperiode.

 Inverts (kopstaande afdrukken) op type 2 komen veelvuldig voor op de serie van 1917, maar niet op de daaropvolgende uitgiftes. Inverts van type 3 zijn zeldzaam en van type 4 heb ik nog geen enkele invert gezien.

Honolulu heeft ook bureau precancels. Twee daarvan zijn veelvuldig gebruikt door ‘The Liberty House’ (een warenhuis) om rekeningen te versturen. Ze werden ook gebruikt door de ‘Hawaiian Electric Co.’, recentelijk is door de belastingdienst, departement van onderwijs en andere overheidsafdelingen begonnen met het gebruik van precancels in plaats van ‘perforated initial stamps’ (perfins). Om pakketjes te versturen werden niet veel bureaus gebruikt; hiervoor werden de hogere waardes van de Locals gebruikt.

2. Andere steden op Hawaii

Wailuku ligt op het eiland Maui, het 2e grootste eiland en ligt zo’n 100 mijl van Honolulu. In deze stad bevindt zich het bestuur van de County of Maui (opm. MM: een county is te vergelijken met een provincie). Tot deze county of Maui, behoren ook de eilanden Molokai, Lanai en Kahoolawe. De populatie is ongeveer 60.000 personen, waarvan er zo’n 10.000 op Wailuku wonen. De stad is beroemd om haar suiker- en ananasfabrieken en is tevens het grootste winkeldistrict van het eiland. Het ligt dichtbij Kahulai, de haven van het eiland. Wailuku begon met het gebruik van precancels in 1920; het begon met een handstempel die 25 postzegels van een precancel voorzag. Er zijn verschillende types inkt gebruikt/uitgeprobeerd. Op dit moment zijn er 5 permit-holders. Een permit-holder gebruikt alleen precancel enveloppen, terwijl ’n andere permit-holder alleen de 1 cent precancel gebruikt. Wailuku heeft bijna alle verschillende frankeerwaardes en een groot aantal commemoratives van precancel voorzien. Inverts zijn veel voorkomend.

Schofield Barracks is een grote militaire basis op Hawaii. Er zijn 8 regimenten gestationeerd. Het ligt zo’n 25 mijl van Honululu. Er bevindt zich een bijkantoor van het grote postkantoor uit Honululu. Precancels zijn een aantal jaren gebruikt, maar momenteel worden ze door deze basis niet meer gebruikt.

Ik hoop dat mijn vertaling u het nodige leesplezier heeft opgeleverd.

%d bloggers liken dit: