Parcel Post Precancels

Voorafgestempelde Pakket Post zegels is een van die gebieden die de meeste verzamelaars van precancels enerzijds tot de verbeelding spreekt en anderzijds afschrikt. Een serie uitgegeven door het US Post Office Department in 1912 van 12 verschillende zegels in waardes van 1 Cent tot en met 1 Dollar met verschillende afbeeldingen allemaal in dezelfde kleur rood.

Het aspect wat de verzamelaars meestal wel aanspreekt is dat deze mooie zegels vaak voorzien zijn van voorafstempelingen die speciaal voor dat doel zijn gefabriceerd. Een aantal voorbeelden zullen we daar zo eens van bespreken. Wat afschrikt is het feit dat ze vaak niet tot de meest voorkomende zegels en types behoren en daarom voorzien zijn van een prijskaartje dat boven de gemiddelde precancel uitkomt. Uiteraard zijn in dit gebied zegels en types bekend die tot de zeldzaamheden behoren en die een behoorlijke investering vragen om ze in de verzameling op te nemen.

Daarom worden veel verzamelaars al op voorhand afgeschrikt terwijl dat eigenlijk wel jammer is want van de meer “eenvoudige” types op de goedkopere waardes (voornamelijk de 1 cent) is al een heel aardige verzameling samen te stellen zonder al te grote investering. Van een aantal steden (Chicago, Cleveland en Philadelphia) is zelfs de complete serie voorafgestempeld bekend. Van meerdere steden (o.a. Minneapolis, St. Paul, Tacoma en New York) alle waardes op 1 na. Een uitdaging kan het zijn om van b.v. alle waardes bij elkaar te krijgen en de volgende uitdaging kan dan zijn om ze zowel normaal als kopstaand bij elkaar te krijgen. Dat kan omdat veel types voorafstempelingen die gebruikt zijn bij de Parcel Posts behoren tot de gedrukte types.

Ook de handstempel types komen we veelvuldig tegen, vooral in kleinere plaatsen of op plekken waar het verbruik niet zo heel hoog lag. Een paar aardige voor beelden van voorafgestempelde Parcel Posts zijn:

Van Birmingham – Alabama zijn diverse zegels uit de serie bekend voorafgestempeld met type L-2E.

Van Cleveland – Ohio is een bekend type 232 waarvan er heel wat in omloop zijn.

Van Springfield – Massachusetts een type L-2E dat speciaal voor het grotere formaat zegels gemaakt is.

Van Seattle – Washington een L-2E die ook speciaal gemaakt is voor de grootformaten zoals de Parcel Posts.

Fantasie voorafstempeling van Heflin in Alabama zijn ‘namaak’ precancels bekend. De reden waarom en de verantwoordelijke zijn tot op heden onbekend. Deze ‘namaak’ precancels worden ook wel Fakes genoemd; deze Fakes zijn door de Precancel Stamp Society (PSS) niet erkend als echte precanceltypes, maar lijken wel op echte erkende types.

Kort samengevat kunnen we de parcel posts zeker scharen onder de noemer klassiekers en de uitdaging waard om er een leuke verzameling van samen te stellen.


%d bloggers liken dit: