Préo’s op imitaties

Préo’s op imitaties van officiële briefkaarten

Mon Römer ✝︎

Onderstaand artikel is een bewerking van een bijdrage die gepubliceerd werd in het tijdschrift van de Studiegroep Voorafstempelingen. (jaargang 16 – nr. 31 van oktober 2001)

Betekenis van de gebruikte afkortingen : OCVB : Officiële Catalogus van de Voorafgestempelde zegels van België.

Zakenlieden zijn zeer vindingrijke mensen. Wie heeft nog nooit drukwerk ontvangen dat er als een persoonlijke mededeling uitzag, rechtstreeks aan u gericht ? Deze reclametechniek werd reeds toegepast in 1913 zoals blijkt uit volgende poststukken.

Onderstaand poststuk is een officiële briefkaart, op 1 december 1912 uitgegeven door de Belgische Posterijen. Op de kaart is de 5 centiemzegel “Heraldische leeuw” gedrukt.

Onderstaande kaart lijkt bedrieglijk veel op de officiële, maar is in feite een privé-uitgifte, bedacht door een reclamemaker om te bekomen dat de ontvanger zou denken dat de mededeling persoonlijk aan hem gericht was en ze zeker zou lezen :

Typostempel BRUSSEL/13/BRUXELLES (OCVB V37)

(Verzameling M. Römer)

De mededeling op de achterzijde van de briefkaart lijkt op een met de hand geschreven boodschap. Het is echter een gedrukte tekst, verzonden door de vereniging PRO FAMILIA, met reclame voor publicaties uitgegeven door deze vereniging :

De nepzegel op de particuliere kaart bevat een tekening van een wolvin met de zogende Romulus en Remus; het embleem van de vereniging : 

De tekst BELGIQUE-BELGIE is vervangen door BRUXELLES-BRUSSEL en het waardecijfer 5c door de letters PF. De tekst in het zondagstrookje is vervangen door ECRIVEZ A PRO FAMILIA/SCHRIJF AAN PRO FAMILIA. In het mechanisch ontwaardingstempel is 1 BRUSSEL 1 vervangen door P PRO FAMILIA F en in de golflijnen is de letter D vervangen door P en F. Een ruitvorming “handstempeltje” met de letters PF is een nabootsing van een postbusstempel uit die periode. De hoofding van de officiële kaart CARTE POSTALE / POSTKAART is vervangen door CARTE IMPRIMÉE / GEDRUKTE KAART.

Officiële briefkaart met mechanisch ontwaardingstempel van Brussel

Imitatiekaart

Waarschijnlijk van dezelfde reclamefirma is onderstaande privé-kaart met gelijkaardige wijzigingen :

Typostempel BRUSSEL/14/BRUXELLES (OCVB V45)

(Verzameling M. Römer)

De bedoeling van het volledig zwarte ruitvormig stempel op de gedrukte zegel is niet duidelijk. Hebben de Posterijen misschien geprotesteerd tegen het feit dat op de voorgaande kaart het nepzegel te zichtbaar was ?

Achterzijde

Wie heeft nog mooie voorbeelden van dergelijke préo-stukken die de indruk moeten wekken dat ze persoonlijk voor de ontvanger werden geschreven ? Laat het ons weten en we plaatsen het poststuk in dit artikel met vermelding van de bezitter.

%d bloggers liken dit: